Bergmancenter Logo
Omslag hallbarhet

Vårt hållbarhetslöfte

Bergmans kärlek till Fårö leder vägen

“Om man vill vara högtidlig kan man säga att jag hade funnit mitt hem, mitt verkliga hem. Vill man vara lustig kan man tala om kärlek vid första ögonkastet.” Så beskrev Ingmar Bergman sitt första möte med Fårö – då i april 1960 när han kom hit för att leta inspelningsplatser till Såsom i en spegel. Precis som Bergman vill vi vårda platsen, konsten och människorna – de som bor på ön, de som jobbar hos oss och de som besöker oss och Fårö. Vårt hållbarhetsarbete är en del av EU-projektet Sustainable Plejs, som drivs av Gotlands förenade besöksnäring och Tillväxt Gotland.

Namnlos 3 Namnlos 3

Vad vi gör idag

Att tänka hållbart är inte bara viktigt för oss – det är självklart. Vi finns till för att ta hand om ett unikt filmkulturarv, nämligen Ingmar Bergmans. Det är ett ansvar som kräver mer än bara en bra verksamhet – det kräver omtanke om både platsen vi verkar på och människorna som gör jobbet möjligt.

Vi arbetar för att sprida kunskap och kultur, vilket är själva hjärtat i vårt uppdrag. Vi gör det genom utställningar, Bergmanveckan, och genom att stötta nya filmskapare tillsammans med SF Studios och Göteborg Filmfestival. Barn och unga går gratis in på museet, och våra guider delar med sig av sin kunskap om konstens, kulturens och filmens kraft. I vår skaparverkstad kan barn och unga lära sig att göra animerad film och skapa fritt. Vi håller öppet på skolloven och erbjuder guidade visningar året om. Vår ö och människorna som bor och verkar här är viktiga för oss, därför samarbetar vi så mycket vi kan med andra företag och föreningar på Fårö och Gotland. Vi visar rykande färsk film, varje söndag, året om och älskar vår trogna publik som kommer hit varje vecka.  

Vi försöker göra klimatsmarta val. Under Bergmanveckan skjutsar vi med elbilar, volontärerna cyklar och vi uppmuntrar våra gäster att göra likadant. Vi undviker flygresor när vi kan – och  köper klimatkompenserade biljetter när vi inte kan. Tack vare vår hyresvärd, FUAB, har vi solpaneler, energisnåla fönster och laddstolpar.

När vi handlar till kaféet väljer vi Fårö i första hand, Gotland i andra och Sverige i tredje. Vi lagar mat på det som finns, tar tillvara på rester och det lilla som blir kvar går till hönsen. Vi använder miljömärkta rengöringsmedel, återvinner allt vi kan, och säljer bara kläder och saker som håller länge. Helst vill vi ge besökare upplevelser, inte prylar.

Namnlos 4 Namnlos 4

Vad vi ska göra 2025

Fårö är en fantastisk men skör plats – med tunt jordlager, sällsynta arter och väldigt ont om vatten. Under 2025 ska vi bli bättre på att informera våra besökare om hur man kan hjälpa till att ta hand om ön, till exempel genom att spara vatten och sopsortera på bästa sätt. Vi ska göra det genom Ingmar Bergman, som älskade den här ön så mycket. 


Vi vill också ta hand om människorna i vår verksamhet ännu mer än vad vi redan gör. Många inom kulturbranschen jobbar hårt, ibland för hårt, av kärlek till sitt uppdrag – det gäller även hos oss. Vi har redan bra villkor, men i år ska vi börja processen att gå med i ett kollektivavtal för ideella organisationer. Vi kommer också göra våra arbetsbeskrivningar tydligare så att alla som jobbar hos oss vet vad som förväntas – och kan känna sig trygga och inspirerade i sitt jobb. Vi vill bli en arbetsplats som många vill söka sig till och på så sätt kunna växa som verksamhet och kulturinstitution.
 

Sustain nya storlekar 1 Sustain nya storlekar 1

Vad vi ska göra kommande år

Vi planerar att, tillsammans med Fårö hembygdsförening, skapa en blomsteräng för att skapa en trivsam och inspirerande miljö för våra besökare, samtidigt som vi hjälper de vilda pollinerarna på ön. Redan idag sparar vi de blommor som finns när vi klipper gräsmattorna, men vi kan göra mer. 

Vi planerar också att, tillsammans med andra företag och organisationer på Fårö, söka pengar för ett projekt där en hop-on-hop-off-buss kan ta Fårös besökare runt ön utan att behöva ta med sig bilen. Bra för miljön, plånboken och de lokala företagen. 

Vi vill utveckla de lokala samarbeten vi har och fortsätta att bygga nya. Allt för att skapa en hållbar plats att bo och verka på och att besöka.

Sustain nya storlekar 2 Sustain nya storlekar 2

Om Sustainable Plejs

På Gotland är vi ett gäng passionerade och kreativa människor som brinner för att Gotland ska vara en levande och hållbar plats att upptäcka året om. Detta innebär att vi tillsammans vill skapa härliga upplevelser för våra gäster med en strävan att inte försöka äventyra kommande generationers framtid.

Alla vi företag jobbar systematiskt med vår hållbarhet genom att vi årligen sätter nya målsättningar i våra hållbarhetspolicys. På så sätt tar vi nya steg i vår strävan att göra Gotland till ett Sustainable Plejs. Vi gör tillsammans Gotland till en mer hållbar destination – nu och i framtiden. LÄS MER HÄR

 

Bio — 2025.07.14 13:00-14:15

Cirkus

Fira Ingmar Bergmans födelsedag med oss! Vi firar traditionsenligt med att visa en av hans favoritfilmer: Cirkus - av och med Charlie Chaplin!

Älskad, hysteriskt rolig klassiker för stora och små.

Samtal — 2025.07.14 15:00-16:00

Författarsamtal med Nike Markelius

Författarsamtal och uppläsning med Nike Markelius ur hennes bok En bro av sorg (2024).

Såhär skriver hon själv: Jag har skrivit en bok som jag själv skulle ha behövt läsa när min mor gick bort 2021 utan att vi hunnit försonas, medan hon ännu var i livet. 

I En bro av sorg skriver Nike Markelius fram sin mor. Det är starkt, berörande och trösterikt. Dikterna försöker bygga nya förbindelser, upprätta nya flöden och broar.

Nike Markelius är musiker, sångerska, poet och författare, och debuterade med självbiografin Trumslag hjärtslag (2016). Hon är känd som trummis i rockbandet Tant Strul, samt som solo-artist och instrumentalist, och har varit verksam som upphovsperson och musikproducent i många skiv-och turné-produktioner. 

Bio — 2025.07.15 15:00-16:40

Vargtimmen

"Vargtimmen är timmen mellan natt och gryning. Det är timmen då de flesta människor dör, då sömnen är djupast, då mardrömmarna är verkligast. Det är timmen då den sömnlöse jagas av sin svåraste ångest, då spöken och demoner är mäktigast. Vargtimmen är också den timme när de flesta barn föds."

Så inleds Vargtimmen, där en skygg konstnär på enslig ö plågas av mardrömmar och förföljs av köttätarna, steklarna, spindelgubbarna, fågelmannen. När hustrun tjuvläser sin mans dagbok får hon reda på att han haft en relation med en annan kvinna på ön. 

Bio — 2025.07.15 18:00-19:30

Det andra offret

Det andra offret är ett gripande danskt drama om de svåra konsekvenserna av ett ögonblicks misstag. Vi följer den skickliga läkaren Alexandra under ett intensivt arbetspass på neurologavdelningen, där ett felaktigt beslut leder till en tragedi.

När skulden sprider sig bland de inblandade, tvingas Alexandra ta konsekvenserna av sina handlingar och konfrontera sin egen maktlöshet. Filmen är regisserad av Zinnini Elkington. I rollerna ser vi Özlem Saglanmak, Trine Dyrholm, Mathilde Arcel och Olaf Johannessen.

Alla evenemang