Bergmancenter Logo
Slider archive passion Slider archive passion

Utställningar

På Bergmancenter har vi både tillfälliga och permanenta utställningar kring Ingmar Bergmans arbete med film, teater och andra medier. Här får besökare lära sig mer om en av världens mest betydande filmskapare, vars karriär sträckte sig över 65 år och fler än 500 verk. Ta chansen att få veta mer om den starka relation som uppstod mellan den världsberömde regissören och Fårö.

2021 Bergmanveckan Day5 Yanina Isla Web 017 2021 Bergmanveckan Day5 Yanina Isla Web 017

Lek, lust och ljus!
Ingmar Bergman och Fårö

Utställningen tar dig som besökare rakt in i den starka relation som uppstod mellan den världsberömde regissören och Fårös säregna landskap – och dess invånare. Allt startade 1960 när Ingmar Bergman besökte Fårö för första gången för att hitta en inspelningsplats till Såsom i en spegel. Bergman själv beskriver det som kärlek vid första ögonkastet.

I Bergmancenters nya basutställning Lek, lust och ljus! Ingmar Bergman och Fårö  är det Ingmar Bergman som har ordet och för berättelsen framåt. Den handlar om den älskade plats på jorden som blev hans hem, Fårö, om filmerna han spelade in på ön, om favoritskådespelarna och om de viktigaste  kreativa elementen i hans filmskapande.  Här kom några av de mest ikoniska filmerna till – främst bland dem Persona. Filminspelningarna på Fårö och Gotland engagerade många människor – både som hantverkare och statister – och många av dem kommer till tals i utställningen.  Med föremål, film, och stillbilder och inte minst Bergmans egen berättelse gestaltas historien om Ingmar Bergman, filmerna och Fårö. Lek, lust och ljus! invigs på Bergmancenter på Fårö söndagen den 6 juni.

BC Banner So Me 1080x1350 Tema BC Banner So Me 1080x1350 Tema

Bergmanveckan 20 år!

Den sista veckan i juni varje år fylls Fårö och Bergmancenter av filmälskare, Bergmannördar och Fåröfantaster. De kommer till ön för att delta på Bergmanveckan, som de senste 20 åren har haft gäster som Greta Gerwig, Yorgos Lanthimos, Ang Lee och Willem Dafoe. I år fyller festivalen jämnt och det vill vi fira med en utställning som bjuder på en kavalkad av alla gäster och programpunkter som gästat Bergmanveckan genom åren. Utställningen öppnar lagom till Bergmanveckan. 

Bergmancenter soker kafechef

Våra öppettider

Bergmancenter har öppet mellan maj och september.

Faronatta 2017 filmlabfanny pa bergmancenter

Besök oss

Bergmancenter är så mycket mer än bara utställningar.