Bergmancenter Logo
Vinnare av arets efter bergman manusstipendie ar Vinnare av arets efter bergman manusstipendie ar

Vinnare av årets Efter Bergman-manusstipendie är…

Jimmy Karlsson och Kirsi Vikman med projektet Kuun poika (Pojken på månen) är årets mottagare av Efter Bergman. Kuun poika är det första projektet på finska som vinner Efter Bergman. Jimmy Karlsson har lång erfarenhet som manusförfattare och dramaturg och har tidigare regisserat ett antal kortfilmer och långfilmen ”Sprickorna i muren” från 2003 med Magnus Krepper i huvudrollen. Kirsi Vikman är en tvåspråkig manusförfattare och dramaturg med lång erfarenhet av både Svenska och Finländska film- och TV- produktioner och vid sidan av det egna skrivandet undervisar hon i manusskrivande på Biskops Arnö. Jimmy Karlsson och Kirsi Vikman har tidigare skrivit manus gemensamt till flera projekt men Kuun poika är det första projekt som de även ska regissera tillsammans. Projektet blir Kirsi Vikmans regidebut.

Juryns motivering: ”Efter Bergman-stipendiet 2022 tilldelas Jimmy Karlsson och Kirsi Vikman för Kuun poika (Pojken på månen), en berättelse om en finsk familj som lämnat sitt hemland för att börja ett nytt liv i 1960-talets Sverige. Men den nioårige sonen Ari vill inte vara här, han vill hem till farfar i Finland. Det är en angelägen och gripande skildring av utanförskapets mekanismer och försoningens kraft. Denna berättelse – så full av levande liv och starka scener – vill vi se på vita duken!”

Skådespelaren Magnus Krepper tog ikväll emot priset på plats på Bergmanveckan på Fårö då både Kirsi Vikman och Jimmy Karlsson befinner sig utomlands. Efter Bergman-juryn 2022 består av filmregissören och konstnären Pella Kågerman, författaren Tomas Bannerhed samt Susanne Wigorts Yngvesson som är professor i etik vid Enskilda Högskolan Stockholm.

Om Efter Bergman:
Efter Bergman-stipendiet arrangeras av Film på Gotland i samarbete med Bergmancenter på Fårö, Svenska Kyrkan, Film Stockholm, Story Academy Gotlands Folkhögskola och Bergmangårdarna på Fårö.

Bergman Center After Bergman