Bergmancenter Logo
Filmvisningar pa bergmancenter i okt Filmvisningar pa bergmancenter i okt

Filmvisningar på Bergmancenter i oktober

Varje söndag kl. 16:00 visar vi noggrant utvalda filmer ur hösten repertoar. I oktober ser vi fram emot ett Guldpalmvinnande rättegångsdrama, en Venedigprisad regidebut och ett Oscarstippat drama.

Om du inte vill missa några nyheter om våra filmvisningar eller annat som händer på Bergmancenter, anmäl dig till vårt nyhetsbrev  HÄR.

FRITT FALL

1/10 | 16:00
Drama, Regi: Justin Treut
Medverkande: Antoine Reinartz, Milo Machado Graner, Jehnny Beth, Samuel Theiss, Sandra Hüller, Swann Arlaud
120:-
Årets guldpalmvinnare är på samma gång ett tätt drama om en trasig relation och en spännande djupdykning i ett brott. Sandra, Samuel och deras synskadade son Daniel har under det senaste året levt i en avlägsen bergsstuga. När Samuel hittas död utanför, så inleds en undersökning av “dödsfall under misstänkta omständigheter”. Mitt bland alla frågetecken så anklagas Sandra.

GOLDA

8/10 | 16:00
Drama, Regi: Guy Nattiv
Medverkande: Helen Mirren, Liv Schreiber, Camille Cottin, Rami Heuberger
120:-
Helen Mirren gestaltar Israels premiärminister Golda Meir, som efter Jom kippur-krigets utbrott, 1973, måste leda en kapplöpning mot tiden för att rädda sitt land. Miljontals liv står på spel, medan hon tyngs av svåra politiska beslut och sjukdom. “Israels järnlady” frustreras över interna stridigheter i sitt helt manliga kabinett, men kanske kan hennes vänskap med Henry Kissinger bli till hjälp om hon sköter sina kort.

TILLSAMMANS 99 (OBS TVÅ FÖRESTÄLLNINGAR)

15/10 | 16:00 & 18:30
Dramakomedi, Regi: Lukas Moodysson
Medverkande: David Dencik, Jonas Karlsson, Gustaf Hammarsten, Shanti Roney
120:-
I uppföljaren till Lukas Moodyssons succé Tillsammans, Tillsammans 99, återser vi de gamla vännerna från kollektivet; Göran, Lena, Lasse, Klasse och de andra. Under ett dygn återförenas de i skratt, tårar, bråk, olösta konflikter och nostalgi. TILLSAMMANS 99 är galen, rolig, sorglig, nostalgisk, klarsynt och alldeles underbar!

HÖSTLÖV SOM FALLER

22/10 | 16:00
Drama, Regi: Aki Kaurismäki
Medverkande: Sakari Kuosmanen, Alma Pöysti, Jussi Vatanen, Alina Tomnikov
120:-
Vinnaren av Jurypriset i Cannes 2023 har beskrivits som en varm filt i en kall värld. Aki Kaurismäki är tillbaka! Två ensamma främlingar möts i natten på jakt efter livets första, största och enda kärlek. Men mycket står i vägen för lyckan. Vardagens alla vanliga små och stora hinder förstärks av sådant som alkoholism, borttappade telefonnummer och att inte ens veta varandras namn.

NELLY RAPP – DÖDENS SPEGEL

29/10 | 10:00
Barnfilm, Regi: Johan Rosell 
Medverkande:  Matilda Gross, Johan Rehborg, Marianne Mörck
80:-
Visningen är en del av Bergmancenters höstlovsaktiviteter. I  Nelly Rapp – Dödens spegel, får vi återigen träffa Nelly och hunden London i ett spännande äventyr bland varulvar, monster och väsen. Den här gången får de även sällskap av Valle när de beger sig ut i Svartskogen för att finna Dödens spegel. En resa som tar dem allt djupare in i skogen och till den plats där Nellys mamma en gång, för länge sedan, försvann.

PARADISET BRINNER

29/10 | 16:00
Drama, Regi: Mika Gustafson 
Medverkande: Bianca Delbravo, Ida Engvol, Dilvin Asaad
120:-
Tre systrar står enade i en stökig men kärleksfull vardag utan föräldrar. Allt de behöver är varandra, sina vänner och tidsfördriv som inbrott i obevakade poolvillor. Men när socialtjänsten anar oråd tvingas Laura söka hjälp utanför flockens trygghet. Klockan tickar och det blir allt tydligare att livet är på väg att förändras för alltid, i en värld den där frihet och förtvivlan ligger kind mot kind. Filmen fick pris för bästa regi i Venedig.

Bergman Center