Bergmancenter Logo
Kaly Halkawt winner Ingmar Bergman Script Award 3 photo Yanina Isla Kaly Halkawt winner Ingmar Bergman Script Award 3 photo Yanina Isla

Kaly Halkawt blir den första pristagaren av The Ingmar Bergman Script Award

På Bergmanveckans avslutningsceremoni tillkännagavs att Kaly Halkawt är den första pristagaren av det nyinstiftade Ingmar Bergman Script Award, som är ett samarbete mellan SF Studios och Bergmancenter, för sitt långfilmsmanus Donias värld. Priset syftar till att uppmuntra nya filmskapare och manusförfattare att skapa långfilmsmanus som kombinerar konstnärlig ambition med målet att nå en bred publik.

Donias värld är en samtida berättelse om skavande identiteter – och om tro, tvivel och frihet. Donia är en ung wanna-be-muslim som i sitt andliga och religiösa sökande försöker skapa sig en framtid utan att förneka sitt arv. Med personlig röst och känsla för att bjuda in sin publik, skriver Kaly Halkawt fram ett levande scenario för sina karaktärer", löd juryns motivering. 

Kaly Halkawt är en manusförfattare från Stockholm. Vid sidan av sitt författarskap är Kaly doktorand i barn- och ungdomsvetenskap vid Stockholms universitet. År 2021 utgavs hennes debutbok Astera och basketskorna (Bonnier Carlsen) med illustrationer av Sofia Falkenhem. Kaly har varit avsnittsförfattare för serien Halva Halva och har för närvarande två långfilmsmanus i utveckling.

Donias värld är en dramakomedi om 30-åriga slackern Donia som blir oplanerat gravid med den nyblivna pojkvännen Francis. Graviditeten omkullkastar hennes identitet. Hon bestämmer sig för att utforska sitt muslimska arv vilket leder till motstridiga krav på den hon vill vara och det religionen kräver av henne.

” Det känns jätteroligt att få det här priset. Ända sedan jag såg Viskningar och rop på en repig hyr-dvd i tonåren har jag fascinerats av Bergmans existentiella nyfikenhet, att han som filmskapare aldrig var rädd att ställa svåra frågor. Jag har absolut inspirerats av hans konstnärliga mod och religiösa tvivel i skrivandet av Donias värld, även om det kanske finns mer humor än i Viskningar och rop”, säger Kaly Halkawt.

SF Studios och Bergmancenter har under många år samarbetat för att bevara arvet efter Ingmar Bergman. Som en del av detta samarbete lanserades The Ingmar Bergman Script Award under Bergmanveckan 2023. 66 manus skickades in och juryarbetet har pågått sedan februari. 

The Ingmar Bergman Script Award kommer att delas ut årligen under Bergmanveckan på Bergmancenter på Fårö, Gotland. Manuset ska vara en originell berättelse i långfilmsformat på antingen svenska, norska, danska eller finska med en tydlig ambition att nå en bred publik. Den utvalda manusförfattaren får ett ekonomiskt bidrag på 50 000 SEK för sitt arbete och får möjlighet att bli coachad av en erkänd filmskapare/regissör/manusförfattare.


Ansökan för nästa års upplaga har öppnat med deadline den 21 februari 2025.

Läs mer om The Ingmar Bergman Script Award och om ansökningsprocessen på  www.sfstudios.se/theingmarbergmanscriptaward
Läs mer om Bergmancenter på  www.bergmancenter.se
Läs mer om Bergmanveckan på www.bergmancenter.se/bergmanveckan

För mer information, vänligen kontakta:  
Jesper Larsson, Communications Specialist, SF Studios, jesper.larsson@sfstudios.se, +46 73 359 96 06
Isabel Nylund, Film Development Lead, SF Studios, Isabel.nylund@sfstudios.se, +46 72 514 15 95
 

Om SF Studios 
SF Studios etablerades 1919 och är ett av världens äldsta filmbolag. Idag är SF Studios ett av de ledande filmbolagen i Norden med verksamhet i Sverige, Norge, Danmark, Finland och Storbritannien. Bolaget producerar och distribuerar film och tv-serier för den nordiska och internationella marknaden, och driver streamingtjänsten SF Anytime. SF Studios ingår i Nordens största mediebolag Bonnier. 

The Ingmar Bergman Script Award