Bergmancenter Logo
Regissör Tim Kröger
Längd 118 min
Språk tyska
Pris 120,00 kr

Bio — 2024.05.26 16:00-18:00

Universalteorin

Universalteorin 70x100 Universalteorin 70x100

Vinnare av Kritikerpriset ”Bisato d'oro” för Bästa Film – Venedigs Filmfestival 2023. 
Året är 1962. En fysikkongress i Alperna. En iransk gäst. En mystisk pianist. En kvantmekanisk thriller i svartvitt.

Jazzmusiken svänger och champagnen korkas upp. Skidorna vallas och humöret är på topp. Men något skevt börjar märkas bland gästerna i den bergiga idyllen. Plötsligt siktas en bisarr molnformation på himlen. Ett dånande mysterium ger sig till känna under berget. UNIVERSALTEORIN.

En oerfaren ung fysiker finner kärleken, döden, och mystiska dubbelgångare i Tim Krögers atmosfäriska Universalteorin. Det Kalla kriget är i sitt frostigaste skede och ingen eller inget är riktigt vad det verkar vara. Roland Stuprichs mäktiga svartvita foto i Cinemascope återger miljöerna och de vackra bergen med sådan skärpa att de verkar fullt kapabla att klyva en servett.

Utöver den prestigefyllda vinsten vid Venedigs filmfestival har Universalteorin också belönats med juryns stora pris vid den franska science fiction-festivalen Utopiales, filmmusiken av Diego Ramos Rodriguez fick tyska filmkritikerförbundets finaste utmärkelse och sist men inte minst fick Universalteorin ett hedersomnämnande av juryn vid den internationella filmfestivalen i Aten.


Kraftfull och suggestiv” – Deadline
Ambitiös och imponerande rik på atmosfär” – The Film Verdict
Oerhört vacker och visuellt träffsäker” – The Hollywood Reporter
Ett lockande stycke infallsrik arthouse, sci-fi pulp” – IONCinema
Stilfullt blir ännu mer stilfullt i en bländande film noir” – Screen Daily
Strålande och stämningsfullt” – Variety

Biljetter

Kommande evenemang

Bio — 2024.05.19 16:00-18:00 (Evenemanget har passerat)

Civil War

Civil War är en adrenalinstinn resa genom ett sargat USA, som i en nära framtid balanserar på avgrundens rand. Kirsten Dunst spelar en journalist som tillsammans med några kollegor försöker ta sig gen...

Bio — 2024.05.26 16:00-18:00

Universalteorin

Vinnare av Kritikerpriset ”Bisato d'oro” för Bästa Film – Venedigs Filmfestival 2023. Året är 1962. En fysikkongress i Alperna. En iransk gäst. En mystisk pianist. En kvantmekanisk thriller i svartvit...

Alla evenemang