Bergmancenter Logo
Utlysning efter bergman Utlysning efter bergman

Utlysning – Efter Bergman

Idag öppnar ansökan för Efter Bergman – manusstipendiet på Bergmangårdarna på Fårö 2021.

Ingmar Bergman var en lysande skribent och skrivandet var en grundläggande del i hans skapande. Stipendiets önskan är att lyfta fram den sidan av Bergmans konstnärsskap men även att markera manuskriptets viktiga funktion som filmberättandets skelett och nervsystem.

”Att läsa Ingmar Bergmans manus är en stor upplevelse i sig. Att vi genom det här stipendiet kan uppmuntra och lyfta fram konsten att skapa en unik historia ur sin egen idévärld känns både värdefullt och viktigt” säger Cristina Jardim Ribeiro, verksamhetsledare på Bergmancenter på Fårö.

Efter Bergman är ett manusstipendium som riktar sig till nordiska auteurer, skrivande filmskapare. Det är utformat som ett utvecklingsresidens för långfilm eller dramaserie och innebär vistelse på Bergmangårdarna på Fårö med tillgång till en dramaturg. Stipendiet delas ut till en filmskapare vars manus är angeläget för vår tid, uppvisar originalitet och har en egen röst. Ansökan kan göras av en filmskapare som är medborgare eller permanent boende i Sverige, Norge, Island, Finland, Danmark, Färöarna, Grönland och Åland.

”Att få stipendium till residens på Fårö är en fantastisk möjlighet för att kunna hitta inspiration och skapa tid för att utveckla sitt projekt vidare”, säger Anne-Marie Söhrman Fermelin på Film Stockholm,”det kan ibland göra hela skillnaden och vara just det som får manuset att lyfta”.

Deadline för ansökan till Efter Bergman är första maj 2021.

Läs mer om Efter Bergman och hur du söker på: https://filmgotland.se/produktion/efter-bergman/

Efter Bergman-stipendiet arrangeras av Film på Gotland i samarbete med Bergmancenter på Fårö, Svenska Kyrkan, Film Stockholm, Story Academy Gotlands Folkhögskola och Bergmangårdarna på Fårö.

Vill du veta mer kontakta:

Sandra Fröberg, Film på Gotland

E-post sandra.froberg@gotland.se, Telefon 070-7887827