Bergmancenter Logo
Sabina zupanc arets efter bergman vinnare Sabina zupanc arets efter bergman vinnare

Sabina Zupanc årets Efter Bergman-vinnare!

EFTER BERGMAN 2020 går till Sabina Zupanc och dramaserien Fuck My Life!  Efter Bergman är ett manusstipendium för nordiska filmskapare som utvecklar sin första eller andra långfilm eller teveserie, och har delats ut sedan 2010.

Under en livesändning på eftermiddagen offentliggjordes årets vinnare av Efter Bergman-stipendiet, som i år innebär en vistelse på Östersjöns författar- och översättarcentrum i Visby under hösten och en vistelse på Bergmangårdarna på Fårö nästa vår. Dessutom ingår traktamente, resor och tillgång till dramaturg till ett sammanlagt värde av 65 000 kr.

Stipendiet har delats ut sedan 2010 under Bergmanveckan, av Film på Gotland i samarbete med Bergmancenter på Fårö, Svenska kyrkan, Storyutbildningen – Gotlands Folkhögskola och Film Capital Stockholm. I år står även Östersjöns författar- och översättarcentrum som avsändare.

Årets jury har bestått av Emma Gray Munthe (Bergmancenter), Ludvig Lindelöf (Svenska kyrkan), Beata Mannheimer (Film Capital Stockholm), Arvid Unsgaard (Storyutbildningen – Gotlands Folkhögskola) och Paola Ciliberto (Film på Gotland).

Juryns motivering
”Vinnaren av 2020 års Efter Bergman-stipendium utmärker sig genom att berätta om ett bortglömt men levande stigma som existerar mitt ibland oss. Om en hemlighet som är svår att berätta om – att vara ung och bära på en livslång sjukdom. Berättelsen har genom sitt tilltal och format potential att nå ut där det behövs som mest, och ställer frågor angelägna för vår tid om identitet, kärlek, ansvar och vuxenblivande utan att bli moraliserande. Stipendiet går till dramaserien Fuck My Life och Sabina Zupanc (huvudförfattare och konceptuerande manusförfattare) tillsammans med sitt team Alice Kastrup Möller (medförfattare), Anette Sidor (regi), Frida Mårtensson (producent, Verket Produktion) samt Agneta Fagerstöm Olsson (konstnärlig rådgivare).”

Juryn vill rikta ett stort tack till upphovspersonerna bakom samtliga inskickade bidrag som sammantaget visar på en mycket hoppfull framtid för nordisk film och tv-produktion.

– Efter Bergman-stipendiet möjliggör så mycket för den fortsatta utvecklingen av Fuck My Life! Den närmsta utvecklingen handlar om att fördjupa berättelsen och karaktärerna. I höst planerar vi att involvera en dramaturg och en regissör i skrivarbetet, där det ovärderliga stipendiet kommer väl till pass. Att ses på plats och tillsammans fördjupa serien gör att vi tidigt kan jobba som ett lag, säger manusförfattaren Sabina Zupanc.

Fuck My Life är en ungdomsserie som jag hade velat se både som ung och nu som 30+. Jag fastnade för projektet första gången jag hörde Sabina prata om det och såg klipp från intervjumaterialet, och tänkte det här har jag inte sett innan. Det är starka karaktärer som jag redan bryr mig mycket om, och som berättar något väldigt mellanmänskligt om hur det är att vara ung ur ett unikt perspektiv jag saknat förut, säger producenten Frida Mårtensson.

Bergmancenter Bergmanveckan