Bergmancenter Logo
Remaking bergman ar temat for bergmanveckan 2021 Remaking bergman ar temat for bergmanveckan 2021

Remaking Bergman är temat för Bergmanveckan 2021

För 17:e året i rad arrangeras Bergmanveckan på Ingmar Bergmans älskade Fårö. Årets festival får temat Remaking Bergman. Tillsammans med inbjudna gäster diskuterar vi den våg av Bergman-remakes som är på gång efter Hagai Levis nya version av Scener ur ett äktenskap. Ett mindre utbud av festivalen kommer även att finnas tillgängligt digitalt.

Ingmar Bergmans verk är fyllda av eviga frågeställningar och konflikter. Men hur tolkas hans konst idag? I morgon? I framtiden?

Bergmanveckan på Fårö grundades för att lyfta Bergman och hans konstnärskap. Det är fortfarande en betydande del av syftet med festivalen, men en stor del av programmet ägnas också åt att visa hur Bergman påverkat och än i dag fortsätter att inspirera filmare, dramatiker, konstnärer och musiker. Hur ska vi bemöta alla nya filminspelningar och tv-serier som lånar, fritt omtolkar och leker med arvet efter en av förra seklets främsta svenska filmskapare?

Fanny och Alexander som mangaberättelse? 60 års-jubilerande Såsom i en spegel i ny tappning, med Alicia Vikander, Alexej Manvelov och Bill Skarsgård i huvudrollerna? Ur marionetternas liv som musikal? Och vad sägs om en planerad norsk biopic, löst baserad på Ingmar Bergmans liv?

Förutsättningarna för alla filmfestivaler har förändrats på grund av pandemin. Bergmanveckan alltid har varit en intim sommarfestival. Denna sommar  planerar vi att kunna genomföra den i fysisk form där vi i såväl program som genomförande givetvis tar hänsyn till rådande förutsättningar och restriktioner. Festivalens programpunkter kommer till stora delar genomföras utomhus i olika miljöer på vackra Fårö och på öns biografer där vi kommer att vidta relevanta säkerhetsåtgärder.

För att möta publik som inte har förutsättningar att delta fysiskt jobbar vi på att den fysiska sommarfestivalen även ska berikas med ett mindre digitalt utbud med hjälp av våra vänner på Draken Film.

BERGMANVECKAN på Fårö 29 juni – 3 juli. 
Program och biljetter till årets festival släpps i maj.

Bergmanveckan