Bergmancenter Logo
Imorgon borjar bergmanveckan pa sf anytime Imorgon borjar bergmanveckan pa sf anytime

I morgon börjar Bergmanveckan på SF Anytime!

12 juni – 5 juli håller Bergmanveckan till på streamingtjänsten SF Anytime, i stället för på Fårö som brukligt är. Under festivalens tre första dagar kan man se en exklusiv förhandsvisning av hyllade Papicha. Vi firar också hundraåringen Eva Dahlbeck, nyligen bortgångne Max von Sydow – och förstås, Ingmar Bergman. Det blir även livestreamade samtal, affischtävling, kampanjpriser med mera.

Om Papicha

Papicha har ordinarie biopremiär i slutet av augusti, men förhandsvisas exklusivt på festivalen 12-14 juni. Regissören Mounia Meddours långfilmsdebut var Algeriets Oscarsbidrag, tävlade i Un certain regard-sektionen på filmfestivalen i Cannes och vann en fransk César för bästa debut. Den kretsar kring 18-åriga Nedjma som försöker leva ett vanligt tonårsliv med vänner och klubbar i 90-talets allt mer religiöst konservativa Algeriet. Hon kämpar för sin frihet och självständighet – och för att mitt i allt ordna en modeshow.  

Om övrigt program

Tillsammans med SF Anytime har vi utöver Papicha plockat ut sju filmer regisserade av Ingmar Bergman, plus sju filmer vardera med 100-årsjubilaren Eva Dahlbeck och ikonen Max von Sydow – både i regi av Bergman och andra regissörer, både svenskt och internationellt. En Bergman-film i veckan erbjuds till kampanjpriset 9 kr: Sommaren med Monika, Persona och Smultronstället. Emma Gray Munthe har dessutom plockat ut tio favoritfilmer från SF Anytimes utbud: allt från högaktuella Blindspotting som med både humor och raseri tar upp relationen mellan polisen och unga, svarta män i USA, till feministiska kultklassikern Ms. 45, Fanni Metelius Hjärtat, Bo Widerberg, Agnès Varda och stumfilm.  

Affischtävling

Vi lanserar en affischtävling, där vi efterlyser nytt artwork till helt valfri Bergman-film. Vinnarens bidrag blir en del av en utställning på Bergmancenter sommaren 2021, och vinnaren får också exemplar av konstnären Elin Eplet Sandströms fina affischer med porträtt av Eva Dahlbeck och Max von Sydow, samt vouchers till SF Anytime.

Format: 70 x 100 cm. Skicka i JPEG eller TIFF, i 300 dpi. Bidrag mailas till bergmanveckan@bergmancenter.se senast den 30 juni. Vi väljer ut det bästa bidraget och vinnaren offentliggörs den 6 juli. Beslutet kan inte överklagas. Obs! Man får inte använda bilder man inte har rättigheter till. 

Annat som händer under den digitala Bergmanveckan:

  • Den 24 juni offentliggörs vem som vunnit årets upplaga av manustävlingen Efter Bergman, och vi håller då också ett livestreamat samtal med vinnaren. Info om tider kommer.
  • I samarbete med Stiftelsen Ingmar Bergman har vi de senaste veckorna haft världspremiär för en serie aldrig tidigare visade Bergman-anekdoter. Vi fortsätter framåt med filmpersonligheter som Gunnel Lindblom, Jörn Donner och Katinka Faragó
Bergmanveckan