Bergmancenter Logo
Bergmanveckan digital livestreamade samtal x 2 Bergmanveckan digital livestreamade samtal x 2

BERGMANVECKAN DIGITAL & livestreamade samtal x 2 

I juni arrangerar Bergmanveckan tillsammans med Filmbasen två livestreamade samtal: ett med regissörerna Julia Lindström, Salad Hilowle, Elin Övergaard och Theodor Solin, och ett med regissören Amanda Kernell och filmfotografen Sophia Olsson. Följ oss på Facebook för att se hur ni kan ta del av samtalen.

Ett samtal om visionen i svensk film

Den 4 juni klockan 15:00-16:30 pratar vi med regissörerna Julia Lindström, Salad Hilowle, Elin Övergaard och Theodor Solin, som i ett fördjupande samtal berättar om sitt filmskapande, sina arbetsprocesser, deras väg till att bli regissörer – och om hur de ser på framtiden och visionen i svensk film. 

Julia Lindström vann tidigare i år Startsladden på Göteborgs filmfestival med Daddy’s Girl, och hennes kortfilm Mamma har vunnit flera priser på europeiska festivaler och sålts till både NRK och SVT. Under året  har hon bl a arbetat med säsong två av sin norska dramaserie Hjerteslag, och en svensk teveserie.

Salad Hilowle har en bakgrund inom fri konst på Konstfack och Kungliga konsthögskolan. Med sin Gävle-trilogi kortfilmer – Erinra, Brev till Sverige, Scener från stad no 13 – och Waryaa har han nått ut till miljonpublik på både filmfestivaler och SVT. Hilowle arbetar just nu med långfilmen Tungomål, inom STHLM Debut. 

Elin Övergaard är regissör, manusförfattare och producent bakom ett flertal prisbelönta filmer, som t ex Gryning och Förebilder. Hennes senaste film Ingen lyssnar (2019) vann Startsladden på Göteborgs filmfestival och var nominerad till Guldpalmen i Cannes. 

Theodor Solin är regissör och manusförfattare, som studerat på European Film College i Danmark och har en regiexamen från Edinburgh College of Art i Skottland. Hans kortfilm Hemtjänst tilldelades vann tungviktsklassen på Novemberfestivalen 2019 och har visats på både internationella festivaler och SVT. 

Moderator är Emma Gray Munthe, kritiker och konstnärlig ledare för Bergmanveckan.

Tid: 4 juni kl 15.00-16.30. 

Ett samtal om relationen regissör-fotograf

Den 16  juni klockan 15:00-16:30 pratar vi med regissören/manusförfattaren Amanda Kernell och filmfotografen Sophia Olsson, som tillsammans arbetat med långfilmerna Sameblod och Charter. I ett fördjupande samtal berättar de om relationen regissör-fotograf, och om hur deras process tillsammans ser ut. Hur jobbar de? Var börjar de den kreativa processen? Hur förbereder de sig, och hur hittar de fram till ett gemensamt filmspråk för ett projekt? Hör dem berätta om både de stora tankarna och de konkreta metoderna.

Amanda Kernell är regissör och manusförfattare bakom ett flertal kortfilmer och de två långfilmerna Sameblod och Charter. Sameblod fick fyra Guldbaggar och visades under sitt premiärår vid flera internationella filmfestivaler – bl a Toronto, Sundance och Berlin – och vann även Nordic Dragon Award Best Nordic Film vid filmfestivalen i Göteborg. Charter hade världspremiär på Sundance tidigare i år. Kernell är utbildad på Den Danske Filmskoles regilinje och undervisar på filmgymnasier, universitet och folkhögskolor.

Sophia Olsson är filmfotograf, och fick det prestigefulla Sven Nykvist Cinematography award för fotot i Milad Alamis Charmören och Amanda Kernells Sameblod. Kernell och Olsson har arbetat tillsammans också med Charter, som hade premiär tidigare i år. Bland andra meriter finns fotot i filmatiseringen av 438 dagar, isländska Sparrows och den danska dokumentären At home in the world. Olsson har gått både regilinjen på Filmhögskolan (Akademin Valand Film) och filmfotolinjen på Den Danske Filmskole. 

Moderator är Emma Gray Munthe.

Tid: 16 juni kl 15.00-16.30. 

Bland andra Sameblod, Charmören och 438 dagar finns på ett flertal svenska strömningstjänster. 

Följ oss på Facebook för att hålla er uppdaterade kring hur ni ser samtalen. Samtalen sänds live via Filmbasens Facebooksida, och man kan ställa frågor till regissörerna i chatten under samtalet. Det går även bra att skicka in frågor i förväg. Maila era frågor till samtal@filmbasen.se.

Läs mer om Bergmanveckan DIGITAL här.

Bergmanveckan