Bergmancenter Logo
Bergmanveckan 2023 synd och skam Bergmanveckan 2023 synd och skam

Bergmanveckan 2023 – Synd och skam!

År 2023 fyller Ingmar Bergmans legendariska film Sommaren med Monika jämnt. Denna banbrytande sjuttioåring är utgångspunkten för temat på årets Bergmanvecka – ”Synd och skam” – när vi hyllar den fria och oanständiga filmkonsten.

“Vi har gjort uppror, Monika!”, utropar en glad Harry på skäret i Sommaren med Monika. Filmen fick stort genomslag, i Sverige och internationellt. I Time Magazine publicerades en omtalad artikel med rubriken ”Sin and Sweden”, där ett varningens finger höjdes inför detta nordiska land som fullständigt spårat ur med sin lediga inställning till sex och samlevnad. Sjuttio år senare är sexvallen förvisso sprängd men har moralismens kvävande täcke helt släppt greppet om bioduken?

Vilka har haft makten att bestämma vad som är tabu, och vilken roll spelar filmkonsten i att upprätthålla eller bryta mot normer? Angelägna frågor, inte minst för att det numera sällan är alkoholism, nakenbad eller onani som väcker anstöt på film och skapar rubriker. Det tidiga 60-talets oro över att filmer som Tystnaden skulle locka ungdomarna till biograferna med sina “ohöljt sexuella scener, […] perversitet och sjuklig ruskighet” låter i dagens öron som en våt önskedröm.

– Ingmar Bergmans filmkonst har utforskat kulturens gränsdragningar och våra sätt att förhålla oss till dem. Filmer som Tystnaden eller Sommaren med Monika blev inte bara en del i det som kom att kallas ”den svenska synden” utan ställde också frågor om vad det innebar att vara fri på 50- och 60-talet, säger Kasia Syty, konstnärlig ledare för Bergmanveckan.
Årets tema kommer att färga programmet som med filmvisningar, samtal, scenkonst och gäster lekfullt vrider och vänder på begreppet synd och skam, och sätter vår självbespeglande samtid under lupp.

Bergmanveckan på Fårö grundades för att lyfta Ingmar Bergman och hans konstnärskap och syftet finns kvar men har vuxit. Hur Bergmans konst genom åren har påverkat och idag fortsätter att inspirera filmare, dramatiker, konstnärer och musiker utgör en stor del av festivalprogrammet.

År 2023 har Almedalsveckan flyttat till samma vecka som Bergmanveckan, vilket påverkar såväl våra besökare som gäster. Ett tips är att boka sin vistelse på Fårö i god tid.

BERGMANVECKAN på Fårö 26 – 30 juni.
Program och biljetter till årets festival släpps i april.