Bergmancenter Logo
Bergmanveckan 2022 vi ar battre tillsammans Bergmanveckan 2022 vi ar battre tillsammans

Bergmanveckan 2022 – vi är bättre tillsammans!

 Ingen filmkonst skapas av ett ensamt geni – film blir till i symbios med andra. I år skulle Ingmar Bergmans mesta filmfotograf, Sven Nykvist ha fyllt 100 år. Årets festival får temat Better Together – Celebrating Sven Nykvist and the Magic of Creative Partnerships. Tillsammans med inbjudna gäster diskuterar vi de kreativa processer som ger en filmidé liv, och framtiden för kreativa samarbeten.

Ingmar Bergman och Sven Nykvist skapade filmhistoria tillsammans i sammanlagt 24 filmer, bland dem Fanny och Alexander, Persona och Viskningar och rop. Till minne av att det i år är 100 år sedan Sven Nykvists födelse blir årets festival en hyllning till framför allt filmvärldens inspirerande kreativa partnerskap och spännande erfarenhetsutbyten. 

Ingmar Bergman skapade ett kreativt universum, där vi hittar ett myller av begåvade och uppskattade medarbetare, svenska och internationella konstnärer och kulturpersonligheter. 

– Vi vill uppmärksamma alla dessa produktiva symbioser och hylla filminspelningens alla 

led samt samarbeten som leder till magiska tagningar och filmhistoriens mest oförglömliga ögonblick, säger Kasia Syty.

Bergman har påverkat och fortsätter att inspirera filmare, dramatiker, konstnärer och musiker. Hur ser landskapet ut för de kreativa samarbetena idag? Vad sker när en influencer blir engagerad i manusarbetet eller en performanceartist får influera filmens regi? 

Förutsättningarna för alla filmfestivaler har förändrats på grund av pandemin. Bergmanveckan har alltid varit en intim sommarfestival. Precis som förra sommaren kommer festvalen att genomföras i fysisk form där såväl program som genomförande givetvis tar hänsyn till rådande förutsättningar och restriktioner. Festivalens programpunkter kommer till stora delar genomföras utomhus i olika miljöer på vackra Fårö och på öns biografer där vi, om det är aktuellt, kommer att vidta relevanta säkerhetsåtgärder.

För att möta publik som inte har förutsättningar att delta fysiskt jobbar vi på att den fysiska sommarfestivalen även ska berikas med ett mindre digitalt utbud. 

BERGMANVECKAN på Fårö 28 juni – 2 juli. 

Program och biljetter till årets festival släpps i april.

Bergmancenter Bergmanveckan